• Slider4
 • Slider5
 • Slider 9

Χρονολόγιο εξετάσεων

Αν και η εγκυμοσύνη αποτελεί μια φυσιολογική κατάσταση δεν παύει να είναι μια δυναμικά εξελισσόμενη περίοδος στη ζωή της γυναίκας, η οποία μπορεί να επιπλακεί από διάφορες μαιευτικές ή παθολογικές καταστάσεις. Για αυτούς τους λόγους, αλλά και επειδή κανένας σε ολόκληρο τον κόσμο δεν μπορεί να εγγυηθεί σε ένα ζευγάρι, ότι θα γεννήσει ένα εντελώς υγιές παιδί, μια και η ενδομήτρια ζωή ενός παιδιού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με απρόβλεπτους κινδύνους, καθίσταται αναγκαία η παρακολούθηση της κύησης με εξετάσεις. Σήμερα η μοντέρνα Μαιευτική, εξασφαλίζει επαρκώς με μια σειρά εξετάσεων ένα ζευγάρι, για αρρώστιες ή επιπλοκές που δυνητικά μπορεί να απειλήσουν την υγεία του εμβρύου ή της μητέρας.

Οι συνήθεις εξετάσεις που απαιτούνται κατά την κύηση είναι εξετάσεις αίματος και ούρων, καλλιέργειες του κολπικού εκκρίματος, εμβρυϊκά υπερηχογραφήματα και σπανιότερα κυτταρολογικές εξετάσεις τραχηλικού εκκρίματος ή ειδικά υπερηχογραφήματα (π.χ. θυρεοειδούς, μαστών, ήπατος και χολής, νεφρών).

Eξετάσεις αίματος

Με τις εξετάσεις αίματος που γίνονται συνήθως σε μία αιμοληψία ελέγχονται:

 1. H ομάδα αίματος και αν το αίμα είναι Rhesus θετικό ή Rhesus-αρνητικό. Στην περίπτωση που η έγκυος είναι Rhesus-αρνητικό, ενώ ο σύζυγος είναι Rhesus-θετικό, θα γίνει και έλεγχος αντισωμάτων με την έμμεσο Coombs
 2. H παρουσία ή μη στο αίμα της εγκύου αναιμίας. Θα μετρηθεί ο αιματοκρίτης και η αιμοσφαιρίνη (που μεταφέρουν στο έμβρυο το οξυγόνο), όπως και ο σίδηρος και η φερριτίνη (που είναι οι αποθήκες σιδήρου) και συνήθως η μέτρηση θα επαναλαμβάνεται κάθε δύο με τρεις μήνες
 3. Το ύψος των τιμών του σακχάρου στο αίμα της εγκύου. Το σάκχαρο θα μετρηθεί στην αρχή της κύησης με νηστεία (λήψη αίματος νήστις). Από το μέσον της κύησης όμως, ίσως χρειαστεί και ειδικός τρόπος μέτρησης του σακχάρου ως εξής: α. σάκχαρο προ και μετά φαγητό β. σάκχαρο μετά φαγητό, ενώ κάποιες φορές μπορεί να απαιτηθεί και γ. καμπύλη σακχάρου με λήψη γλυκόζης 50, 75 ή 100 γραμμάρια
 4. Η λειτουργία των νεφρών, με το να μετρηθεί η ουρία, η κρεατινίνη και το ουρικό οξύ
 5. Η πιθανή επαφή και μόλυνση της εγκύου από ηπατίτιδα Β ή C και από λιστέρια
 6. Αν κατά την παρούσα κύηση ή στο παρελθόν η έγκυος έχει μολυνθεί από ερυθρά, τοξόπλασμα και κυτταρομεγαλοϊό. Αν υπάρχει μόλυνση από το παρελθόν τότε η έγκυος δεν κινδυνεύει να νοσήσει στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο έλεγχος γίνεται με εξέταση αίματος όπου αναζητούνται αντισώματα μικροβίων και ιών. Τα αντισώματα IgG σημαίνουν παλαιά μόλυνση ,ενώ τα αντισώματα IgM σημαίνουν πρόσφατη. Έτσι αν στο αίμα βρεθούν αντισώματα IgG θετικά σημαίνει μόλυνση στο παρελθόν και άρα δεν υπάρχει κίνδυνος για νόσο κατά την κύηση, ενώ αν βρεθούν αντισώματα IgM θετικά σημαίνει πρόσφατη μόλυνση και άρα πιθανόν να κινδυνεύει η υγεία του εμβρύου.
 7. Ακόμη θα ελεγχθεί το ζευγάρι αν κάποιος είναι φορέας μεσογειακής και δρεπανοκυτταρικής αναιμίας ή φορέας κυστικής ίνωσης. Η μεσογειακή αναιμία είναι μία κληρονομική διαταραχή του αίματος συχνή στην Ελλάδα (περίπου το 10%-12% των Ελλήνων έχουν στίγμα, δηλαδή είναι φορείς μεσογειακής αναιμίας). Αν μόνο το ένα μέλος του ζευγαριού (δηλαδή η έγκυος ή ο σύζυγος) είναι φορέας, δεν υπάρχει πρόβλημα για το έμβρυο. Στην περίπτωση όμως, που και ο πατέρας και η μητέρα έχουν στίγμα, πρέπει να ελεγχθεί η υγεία του εμβρύου με ειδική προγεννητική εξέταση (ομφαλοκέντηση, αμνιοπαρακέντηση ή τροφοβλάστη) μια και 25% των νεογνών θα πάσχουν από μεσογειακή αναιμία, νόσος που είναι πρακτικά ασυμβίβαστη με τη ζωή
 8. Σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να ελεγχθεί και η λειτουργία του θυρεοειδή αδένα ή της προλακτίνης
 9. Ενώ σπάνια απαιτούνται πιο ειδικές εξετάσεις (π.χ. έλεγχος θρομβοφιλίας).

Εξέταση ούρων

Μας δίνει αξιόπιστες πληροφορίες για τη φυσιολογική λειτουργία των νεφρών της εγκύου. Στα ούρα αναζητείται η παρουσία:

 • πρωτεΐνης (λευκώματος)
 • αιμοσφαιρίνης
 • κετονών
 • σακχάρου
 • οξόνης
 • λευκοκυττάρων
 • μικροβίων (π.χ. μύκητες)
 • και μετράται το pH των ούρων.

Σπάνια σε ενδείξεις για κάποια μόλυνση των νεφρών μπορεί να χρειαστεί και καλλιέργεια ούρων. Η εξέταση ούρων στην κύηση επαναλαμβάνεται συνήθως κάθε μήνα.

Μικροβιολογικός και κυτταρολογικός έλεγχος

Στην κύηση συχνά απαιτείται να γίνει μικροβιολογικός έλεγχος του κόλπου και του τραχήλου για να αναζητηθούν μικρόβια όπως:

 • το μυκόπλασμα
 • τα χλαμύδια
 • ο στρεπτόκοκκος τύπου Β
 • διάφοροι ιοί, όπως του έρπητα
 • και σπάνια κυτταρολογικός έλεγχος κολποτραχηλικού εκκρίματος (Παπ - τεστ).

Υπερηχογραφικός έλεγχος

Το υπερηχογράφημα θεωρείται πλέον απαραίτητο «όπλο της σύγχρονης Μαιευτικής» για τον έλεγχο της ομαλής πορείας της εγκυμοσύνης και της υγείας του εμβρύου, επειδή εμφανίζει υψηλό ποσοστό αξιοπιστίας. Είναι ασφαλές, ανώδυνο, δεν επηρεάζει την υγεία του εμβρύου και επιβεβαιώνει ότι η εγκυμοσύνη συνεχίζεται να εξελίσσεται φυσιολογικά. Μπορεί να επαναλαμβάνεται όποτε χρειάζεται παρέχοντας πληροφορίες που χρησιμοποιούνται στη διαχείριση:

 1. Των παθολογικών κυήσεων (μύλη κύηση, εξωμήτριος κύηση, υπολειπόμενη ανάπτυξη εμβρύου)
 2. Της πολλαπλής κύησης (δίδυμος, τρίδυμος)
 3. Της ποσότητας του αμνιακού υγρού (υδράμνιο, ολιγάμνιο)
 4. Της θέσης του πλακούντα (προδρομικός πλακούντας) καθώς και της παθολογικής διείσδυσης του πλακούντα στο ενδομήτριο (στιφρός, διεισδυτικός)
 5. Της θέσης του εμβρύου (κεφαλικό, ισχιακό, εγκάρσιο)
 6. Στον προσδιορισμό της ηλικίας της κύησης (εβδομάδας)
 7. Στην καθοδήγηση της βελόνας στον προγεννητικό έλεγχο (αμνιοπαρακέντηση, τροφοβλάστη, ομφαλοκέντηση)
 8. Στον έλεγχο της φυσιολογικής ανάπτυξης του εμβρύου. Με τις διαδοχικές μετρήσεις (της αμφιβρεγματικής διαμέτρου της κεφαλής, της περιμέτρου της κοιλιάς, του μήκους του μηριαίου οστού), έγκαιρα αναγνωρίζονται οι παθολογικές καταστάσεις στην ανάπτυξη και το βάρος του εμβρύου (λιποβαρές έμβρυο).

Άλλες ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις που θα χρειαστούν είναι:

Α. Ειδικά υπερηχογραφήματα 

 1. Το υπερηχογράφημα 1ου τριμήνου ή υπερηχογράφημα για την μέτρηση της Αυχενικής Διαφάνειας. Είναι ο πρώτος αδρός έλεγχος της εμβρυϊκής ανατομίας που μας δίνει πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του εμβρύου, ενώ συγχρόνως υπολογίζει τον στατιστικό κίνδυνο που διατρέχει το έμβρυο να έχει ένα παραπάνω χρωμόσωμα στην θέση 13, 18 και 21. Απαραίτητη προϋπόθεση για την πραγματοποίηση του υπερηχογραφήματος αποτελεί το μήκος του εμβρύου το οποίο πρέπει να είναι από 45 χιλ., μέχρι 75 χιλ., ή 11 εβδ +2 ημ μέχρι 13 εβδ+6 ημ., κατά Hadloc F.
 2. Το υπερηχογράφημα Β'-επιπέδου (ελέγχει την πλήρη ανατομία του εμβρύου στις 20 με 24 εβδομάδες)
 3. Το εμβρυϊκό υπερηχοκαρδιογράφημα ή Γ'-επιπέδου (ελέγχει την ακεραιότητα της εμβρυϊκής καρδιάς από τις 18 μέχρι 24 εβδομάδες)
 4. Το doppler υπερηχογράφημα, με αυτό ελέγχοντας τη ροή του αίματος στον ομφάλιο λώρο, στα αγγεία του εγκεφάλου και τις μητριαίες αρτηρίες, αποκλείουμε αξιόπιστα την πιθανότητα εμβρυϊκής δυσφορίας. Εκτελείται συνήθως προληπτικά στις 32 εβδομάδες ή και νωρίτερα
 5. Το βιοφυσικό προφίλ που αξιολογεί και βαθμολογεί τους βιοφυσικούς παραμέτρους του εμβρύου, δηλαδή τις αναπνευστικές και σωματικές κινήσεις, τον μυϊκό τόνο, την ωριμότητα του πλακούντα, την ποσότητα του αμνιακού υγρού μαζί με το καρδιοτοκογράφημα. Διενεργείται από τις 36 έως τις 41 εβδομάδες αν χρειαστεί.

Β. Το καρδιοτοκογράφημα ή NST (Non Stress Test)

Είναι μια ανώδυνη και αβλαβής μέθοδος (γίνεται με την βοήθεια ηλεκτρονικής συσκευής που στερεώνεται στην κοιλιά της εγκύου) με την οποία καταγράφονται ηλεκτρονικά ο ρυθμός της καρδιακής λειτουργίας του εμβρύου και οι συσπάσεις της μήτρας. Παρέχει πληροφορίες σχετικά με την καλή κατάσταση της υγείας και της ανάπτυξης του εμβρύου. Η χρησιμότητά του αρχίζει από την 28η μέχρι την 41η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και αν χρειαστεί μπορεί να επαναλαμβάνεται ασφαλώς και με ικανή αξιοπιστία ανά 3-4 ημέρες.

Γ. Ειδικές ορολογικές εξετάσεις αίματος

Οι ειδικές εξετάσεις αίματος έχουν σαν στόχο να μειώσουν στατιστικά την πιθανότητα χρωμοσωμικής βλάβης στο έμβρυο κυρίως για το σύνδρομο Down και την δισχιδή ράχη. Αυτές γίνονται στο πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο. Ο βιοχημικός έλεγχος πρώτου τριμήνου αφορά την μέτρηση της PAPP-A και της β' χοριακής γοναδοτροπίνης-δύο ορμονών-που σε συνδυασμό με την ηλικία της εξεταζόμενης εγκύου υπολογίζουν τον στατιστικό κίνδυνο τρισωμίας (13, 18, 21).

Ο ορολογικός έλεγχος γνωστός και ως άλφα – τεστ, που πραγματοποιείται στο δεύτερο τρίμηνο ανάμεσα στη 16η με 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Αφορά την μέτρηση στο αίμα τριών ορμονών (β' χοριακής γοναδοτροπίνης, οιστριόλης και α-εμβρυϊκής σφαιρίνης) που σε συνδυασμό με την ηλικία της μητέρας και αυτήν ου υπολογίζουν τον κίνδυνο τρισωμίας και την πιθανότητα ανοιχτής βλάβης στην εμβρυϊκή σπονδυλική στήλη (δισχιδή ράχη).

Ποιοι είμαστε

Η ιστοσελίδα emvriomitriki.gr έχει ως σκοπό να καλύψει τις απορίες και τις ανάγκες των εγκύων γυναικών. Συγχρόνως, λόγω του υψηλού επιπέδου του υλικού που περιέχει, καθίσταται χρήσιμο εργαλείο σε μαιευτήρες και άλλους επαγγελματίες υγείας που επιθυμούν να ανανεώσουν τις γνώσεις τους. Η επιμέλεια των κειμένων, του φωτογραφικού υλικού και των βίντεο, ανήκει στον ιατρό Αναστάσιο Κοκοβίδη.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Λεωφόρος Κηφισίας 32
Αθήνα, 115 26
210 7771300