• Slider4
  • Slider5
  • Slider 9

Εμφύτευση του εμβρύου

Περιγραφή και ορισμός

Σαν εμφύτευση ορίζεται το σύνολο των φαινομένων που πραγματοποιούνται από την 5η έως την 9η ημέρα της γονιμοποίησης του ωαρίου, με αποτέλεσμα την διείσδυση της βλαστοκύστης στο ενδομήτριο και την ταυτόχρονη κυτταρική διαφοροποίηση τόσο της βλαστοκύστης όσο και των ενδομητρικών κυττάρων. Πιό συγκεκριμένα η σύλληψη επιτυγχάνεται με σεξουαλική επαφή την ημέρα της ωορρηξίας μέσα στη σάλπιγγα της γυναίκας, περίπου 2 εβδομάδες πριν από την έλευση της αναμενόμενης περιόδου. Το γονιμοποιημένο ωάριο λέγεται ζυγώτης και αρχίζει γρήγορα να υφίσταται διαδοχικές διαιρέσεις (βλαστομερίδια), παίρνοντας σε 3 περίπου μέρες μια συμπαγή μορφή σαν μούρο (στάδιο του μοριδίου) που απαρτίζεται από 16 περίπου βλαστομερίδια. Ταυτόχρονα αρχίζει να μετακινείται προς τη μήτρα, όπου θα φθάσει σε 4-5 ημέρες μετά τη γονιμοποίηση. Αυτή η μάζα των κυττάρων παραμένει ελεύθερη μέσα στη μήτρα για 15 έως 28 ώρες και σύντομα μετατρέπεται σε κύστη (βλαστοκύστη) η οποία προσκολλάται στέρεα στο εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας, 6-7 περίπου ημέρες μετά τη γονιμοποίηση.

Η 1η εβδομάδα της ανάπτυξης είναι μια περίοδος ελεύθερης και ανεξάρτητης ζωής του εμβρύου, ενώ από το χρονικό αυτό διάστημα και μετά, η επιβίωση του εμβρύου εξαρτάται από την εμφύτευσή του στο ενδομήτριο. Η πλήρη διείσδυση της βλαστοκύστης στο ενδομήτριο μέχρι και το 1ο τριτημόριο του μυομητρίου συντελείται μέχρι την 9η ημέρα, ενώ οι αλλαγές που έχουν υποστεί τα κύτταρα στο σημείο αυτό της μήτρας συνεχίζονται για να το μετατρέψουν σε μια στιβάδα με αυξημένη εκκριτική δραστηριότητα που ονομάζεται φθαρτός επουλώνοντας πλήρως και το σημείο της εμφύτευσης. Την χρονική αυτή περίοδο εκκρίνεται μία ορμόνη η β-χοριακή γοναδοτροπίνη που ανιχνεύεται στο αίμα της εγκύου καθώς και στα ούρα και υποδηλώνει την ύπαρξη εγκυμοσύνης.

Υπερηχογραφική διάγνωση

Η διαγνωστική προσέγγιση της ύπαρξης εγκυμοσύνης γίνεται πρώιμα από την παρουσία "σάκου", την 3η εβδομάδα μετά την γονιμοποίηση, με την χρήση διακολπικού υπερηχογραφήματος. Στην φυσιολογική εγκυμοσύνη ο σάκος της κύησης είναι πλήρως αναγνωρίσιμος και απεικονίζεται σαν συλλογή υγρού μέσα στην μήτρα όταν τα επίπεδα της β-χοριακής γοναδοτροπίνης φτάνουν τις 1000 mIU/ml. Η συλλογή αυτή του υγρού περιβάλλεται από δύο ηχογενείς δακτυλίους σε σχήμα ωοειδές ή στρόγγυλο, με πάχος μεγαλύτερο από 2mm, που αναπαριστούν τα δύο στρώματα του φθαρτού. Ένα δύο μέρες αργότερα εντός του σάκου προβάλλει μια κυκλική δομή με διάμετρο μικρότερη από 6 χιλ, ο λεκιθικός ασκός, και λίγο αργότερα ο εμβρυϊκός πόλος με θετική καρδιακή λειτουργία περίπου 3 1/2 εβδομάδες από την στιγμή της γονιμοποίησης. Οι δομές αυτές είναι αναγνωρίσιμες με το διακοιλιακό υπερηχογράφημα μία εβδομάδα αργότερα.

Διαβάστηκε 2363 φορές Τελ. αλλαγή: Δευτέρα, 12 Δεκέμβριος 2016 12:11

Share it

Ποιοι είμαστε

Η ιστοσελίδα emvriomitriki.gr έχει ως σκοπό να καλύψει τις απορίες και τις ανάγκες των εγκύων γυναικών. Συγχρόνως, λόγω του υψηλού επιπέδου του υλικού που περιέχει, καθίσταται χρήσιμο εργαλείο σε μαιευτήρες και άλλους επαγγελματίες υγείας που επιθυμούν να ανανεώσουν τις γνώσεις τους. Η επιμέλεια των κειμένων, του φωτογραφικού υλικού και των βίντεο, ανήκει στον ιατρό Αναστάσιο Κοκοβίδη.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Λεωφόρος Κηφισίας 32
Αθήνα, 115 26
210 7771300