• Slider4
  • Slider5
  • Slider 9

Παρβοϊός Β19

Περιγραφή και ορισμός

Οι λοιμώξεις από τον ανθρώπινο παρβοϊό Β19 είναι συχνές στην παιδική ηλικία και εμφανίζονται συνήθως σαν λοιμώδες ερύθημα, μια εξανθηματική νόσο που υποδύεται την κλινική εικόνα της ερυθράς. Η νόσος μεταδίδεται κυρίως με τα σταγονίδια, των αναπνευστικών οδών και είναι αρκετά μεταδοτική. Η λοίμωξη με τον παρβοϊό Β19 είναι συνήθης και αβλαβής στο γενικό πληθυσμό, ωστόσο αναγνωρίζεται ως απειλή σε 30% των εμβρύων που τελικά θα μολυνθούν, επειδή προκαλεί αναιμία και στη συνέχεια ύδρωπα σε ποσοστό 10% από αυτά.

Εμβρυοπάθεια

Η πιθανότητα εμφάνισης συγγενών ανωμαλιών σε νεογνά που οι μητέρες τους μολύνθηκαν με τον ανθρώπινο παρβοϊό Β19 είναι πολύ μικρή (Anderson L, Hurwitz E: Human Parvovirus B19 and pregnancy. Clin. Perinatol. 15:273-286, 1988). Μέχρι σήμερα έχει καταγραφεί μια μόνο περίπτωση εμβρύου που αποβλήθηκε ενδομητρίως με ανωμαλίες στους οφθαλμούς και αποδόθηκε σε εμβρυοπάθεια από τον ιό (Weiland H, Vermey-Keers C, Salimans M et al: Parvovirus B19 associated with fetal abnormality. Lancet 1:682-683, 1987).

 

Ανωμαλίες ανιχνεύσιμες μέσω υπερηχογραφίας

Τα υπερηχογραφικά ευρήματα μπορεί να αποκαλύψουν διάφορες ανωμαλίες όπως:

 

Τράχηλος

αυχενική πάχυνση και οίδημα δέρματος

 

Καρδιά

καρδιομεγαλία

περικαρδιακή συλλογή

 

Άλλα

ασκίτης

υδράμνιο

πάχυνση πλακούντα

ύδρωπας

 

Υπερηχογραφική διάγνωση

Επειδή οι μητέρες που νοσούν από παρβοϊό Β19 είναι συνήθως ασυμπτωματικές ή εμφανίζουν μη ειδική κλινική εικόνα, η υποψία της λοίμωξης τίθεται με την υπερηχογραφική διαπίστωση του εμβρυϊκού ύδρωπα, ενώ μπορεί να συνυπάρχει και ασκίτης.

Στρατηγικές διαχείρισης

Τα περισσότερα έμβρυα που κυοφορούνται από γυναίκες μολυσμένες με τον παρβοϊό Β19 εμφανίζονται να έχουν καλή έκβαση. Ύδρωπα θα αναπτύξει μια μειονότητα εμβρύων 10% ο οποίος είναι δυνατόν να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία κύησης, έχει απαντηθεί ακόμη και στις 12 εβδομάδες κύησης, με αυτόματη όμως ύφεση στην συνέχεια. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις ύδρωπα η ενδομήτρια μετάγγιση χρησιμοποιείται προκειμένου να διατηρήσει το έμβρυο ασφαλές έως ότου υποχωρήσει αυτόματα η αναιμία. Η ροομετρία Doppler της εμβρυϊκής μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας είναι μια αποτελεσματική μέθοδος στην διάγνωση εμβρυϊκής αναιμίας που θα απαιτούσε ενδομήτρια μετάγγιση. Μέγιστη συστολική ταχύτητα ˃ 1,5, πολλαπλάσια της μέσης τιμής για την αντίστοιχη ηλικία κύησης, αποτελεί μια εξαιρετική μέθοδο που χρησιμοποιείται στην θεραπεία του εμβρυϊκού ύδρωπα και η οποία έχει ευαισθησία 93% στην αντιμετώπιση της αναιμίας.

Φυσική ιστορία και έκβαση

Η λοίμωξη του εμβρύου μπορεί να οδηγήσει σε εμβρυϊκό ύδρωπα και ενδομήτριο θάνατο (Brown T, Anayd A, Ritchie L, et al: Intrauterine parvovirus infection associated with hydrops fetalis. Lancet 2:1033-1034, 1984). Σύμφωνα με βιβλιογραφικά δεδομένα ποσοστό 5% θα καταλήξει σε εμβρυϊκή απώλεια στις πρώτες 18 εβδομάδες της κύησης, μεταξύ των προσφάτως μολυσμένων μητέρων. Ο παρβοϊός προκαλεί αναστολή της παραγωγής των εμβρυϊκών ερυθροκυττάρων με αποτέλεσμα την εμφάνιση βαριάς αναιμίας (Anderson L, Hurwitz E: Human Parvovirus B19 and pregnancy. Clin. Perinatol. 15:273-286, 1988). Η εμβρυϊκή αναιμία αποτελεί αίτιο καρδιακής ανεπάρκειας, γενικευμένου οιδήματος και εντέλει ενδομήτριου θανάτου. Θεραπευτικά έχει προταθεί η ενδομήτρια μετάγγιση (Schwartz T, Roggendorf M, Hottentrager B et al: Human parvovirus infection in pregnancy. Lancet 2:566-567, 1988). Η εμβρυϊκή αναιμία αποτελεί ένα σπάνιο αλλά αναγνωρίσιμο αίτιο του εμβρυϊκού ύδρωπα μεταξύ προσβεβλημένων εμβρύων και τυπικά διαγιγνώσκεται με την χρήση της έγχρωμης Doppler υπερηχογραφίας υπολογίζοντας την μέση εγκεφαλική αρτηρία. Η αντιμετώπιση της εμβρυϊκής αναιμίας με ενδομήτριες μεταγγίσεις ενδεχομένως να καταλήξουν σωτήριες για την ζωή αυτών των εμβρύων που έχουν προσβληθεί.

Διαβάστηκε 2685 φορές Τελ. αλλαγή: Κυριακή, 11 Δεκέμβριος 2016 23:11

Share it

Ποιοι είμαστε

Η ιστοσελίδα emvriomitriki.gr έχει ως σκοπό να καλύψει τις απορίες και τις ανάγκες των εγκύων γυναικών. Συγχρόνως, λόγω του υψηλού επιπέδου του υλικού που περιέχει, καθίσταται χρήσιμο εργαλείο σε μαιευτήρες και άλλους επαγγελματίες υγείας που επιθυμούν να ανανεώσουν τις γνώσεις τους. Η επιμέλεια των κειμένων, του φωτογραφικού υλικού και των βίντεο, ανήκει στον ιατρό Αναστάσιο Κοκοβίδη.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Λεωφόρος Κηφισίας 32
Αθήνα, 115 26
210 7771300