• Slider4
  • Slider5
  • Slider 9

Διάγνωση αρχόμενης (φυσιολογικής) κύησης

Περιγραφή και κλινικά χαρακτηριστικά

Μία εβδομάδα μετά την γονιμοποίηση και τρεις από την ΤΕΡ (Τελευταία Έμμηνο Ρύση), σε σταθερό κύκλο 28 ημερών το"αρχέγονο έμβρυο" με την μορφή της βλαστοκύστης προσκολλάται στέρεα στο εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας. Το ενδομήτριο το οποίο υποστηρίζεται ορμονικά από το ωχρό σωμάτιο, εμφανίζεται πεπαχυσμένο επειδή έχει υποστεί φθαρτοποίηση προκειμένου να υποστηρίξει την αναπτυσσόμενη κύηση.  Μετά και την πλήρη διείσδυση της βλαστοκύστης στο τοίχωμα του μυομητρίου περί την 9η ημέρα ή κοντά στην αναμενόμενη εμμηνορρυσία εκκρίνεται μία ορμόνη η β-χοριακή γοναδοτροπίνη που ανιχνεύεται στο αίμα της εγκύου και στα ούρα. Η παρουσία της β-χοριακής γοναδοτροπίνης υποδηλώνει την ύπαρξη αρχομένης κύησης που μπορεί να απεικονισθεί υπερηχογραφικά μία εβδομάδα αργότερα ή 3 εβδομάδες μετά την γονιμοποίηση ως συλλογή υγρού ή σάκος κύησης εντός της  ενδομήτριας κοιλότητας. 

Ο σάκος της κύησης έχει διάμετρο 2 mm την 5η εβδομάδα της κύησης και φθάνει τα 9 mm την 6η εβδομάδα (S. Daya, S.Woods, S. Ward, R. Lappalainen, and C. Caco. Early pregnancy assessment with tranvaginal ultrasound scanning. Can Med Assoc J 1991;144, 441-445).

Ο αμνιακός υμένας αποτελεί μια λεπτή μεμβράνη η οποία αρχικά σχηματίζει μια μικρή κοιλότητα που περιέχει το αναπτυσσόμενο έμβρυο και βρίσκεται σε άμεση επαφή με το λεκιθικό ασκό που βρίσκεται μεταξύ χορίου και αμνίου. Η μέση διάμετρος του λεκιθικού ασκού την 5η εβδομάδα της κύησης είναι 3,01 ± 0,75 mm και φθάνει τα 2,99 ± 0,73 mm την 6η εβδομάδα (Jauniaux E, Jurkovic D, Henriet Y, et al: Development of the secondary human yolk sac: Correlation of sonographic and anatomical features. Hum Reprod 6:1160-1166, 1991).

Το έμβρυο πριν την 6η εβδομάδα της κύησης είναι μικροσκοπικό και φθάνει τα 2 mm στις 5W + 5d και τα 4 mm στις 6W +1d (F.P. Hadlock, V.P. Shah, D.J. Kanon, B. Math, J.V. Linsey. Fetal crown-rump length: reevaluation of relation to menstrual age (5-18weeks) with high-resolution real time US. Radiology 1992;182, 501-505).

Ο μέσος όρος του εμβρυϊκού καρδιακού ρυθμού στις 6 εβδομάδες της κύησης είναι 100-115 χτύπους το λεπτό (Hertzberg BS, Mahony BS, Bowie JD: First trimester fetal cardiac activity: Sonographic documentation of a progressive early rise in heart rate. J Ultrasound Med 7:573-575, 1988).

Υπερηχογραφική διάγνωση

Ο σάκος της κύησης απεικονίζεται περίπου την 5η εβδομάδα της κύησης με την χρήση του διακολπικού υπερηχογραφήματος. Θα πρέπει να είναι αναγνωρίσημος στη φυσιολογική κύηση, όταν τα επίπεδα της β-χοριακής γοναδοτροπίνης φτάνουν τις 1000 mIU/ml. Ο λεκιθικός ασκός που αποτελεί μια κυκλική δομή, απεικονίζεται για πρώτη φορά μέσα στον σάκο της κύησης περίπου στις 5,5 εβδομάδες και άτυπα υποδηλώνει πως σε 2-3 ημέρες θα αναπτυχθεί έμβρυο. Η κύηση υποστηρίζεται ορμονικά από το ωχρό σωμάτιο που ανιχνεύεται συνήθως σε μια από τις δύο ωοθήκες ως μια απλή ορώδης κύστη ή ως κύστη με παχύ τοίχωμα που η διάμετρός της κυμαίνεται φυσιολογικά μεταξύ 2 έως 3 εκατοστά.

Με το διακοιλιακό υπερηχογράφημα ο σάκος της κύησης και ο λεκιθικός ασκός απεικονίζονται μία εβδομάδα αργότερα σε σχέση με το διακολπικό υπερηχογράφημα.

 

Διαβάστηκε 20498 φορές Τελ. αλλαγή: Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2019 22:04

Share it

Ποιοι είμαστε

Η ιστοσελίδα emvriomitriki.gr σχεδιάστηκε αρχικά για να καλύψει τις απορίες και τις ανάγκες των εγκύων γυναικών. Όμως, λόγω του υψηλού επιστημονικού υλικού που περιέχει (άρθρα, βίντεο, φωτογραφίες, βιβλιογραφία) καθίσταται χρήσιμο επαγγελματικό εργαλείο σε φοιτητές, μαιευτήρες και άλλους επαγγελματίες υγείας που επιθυμούν να ανανεώσουν τις γνώσεις τους. Το έργο επιμελήθηκε ο ιατρός Αναστάσιος Κοκοβίδης.

Στοιχεία επικοινωνίας

Διαδρομή

Λεωφόρος Κηφισίας 32
Αθήνα, 115 26


info@emvriomitriki.gr
210 7771300


Κλείστε το ραντεβού σας Online!