• Slider4
 • Slider5
 • Slider 9

Επιλεκτικός τερματισμός εμβρύου

Περιγραφή

Η επιλεκτική διακοπή υποδηλώνει τον τερματισμό ενός ή περισσότερων παθολογικών εμβρύων, μιας πολύδυμης κύησης, με σκοπό να επιτρέψει να αναπτυχθούν τα απολύτως φυσιολογικά από τη μια και από την άλλη να βελτιώσει το προσδόκιμο της ομαλής έκβασης στα έμβρυα που έχουν εναπομείνει.

Πότε γίνεται

Οι συγγενείς ανωμαλίες ανακαλύπτονται συχνά στα μέσα του 2ου τριμήνου και η εκλεκτική διακοπή προσφέρεται λίγο αργότερα καθώς εξελίσσεται η κύηση.

Ενδείξεις

Η εκλεκτική διακοπή διενεργείται μόνο σε διχοριακές κυήσεις προκειμένου να αποφευχθεί ο τραυματισμός του εμβρύου που θα επιβιώσει, αλλά και επειδή οι μονοχοριονικές κυήσεις διαθέτουν αγγειακές αναστομώσεις μεταξύ των εμβρυοπλακουντιακών κυκλοφοριών και η θανάτωση του ενός από αυτά τα έμβρυα μπορεί να συνεπάγεται την θανάτωση ή την νευρολογική βλάβη του άλλου.

Η διαδικασία

Μετά την επιβεβαίωση της/των ανωμαλίας/(-ιών) μιας πολύδυμης κύησης σχετικά με ανατομικές ή χρωμοσωμικές ανωμαλίες, τρεις είναι οι διαθέσιμες επιλογές:

 1. έκτρωση όλων των εμβρύων
 2. εκλεκτικός τερματισμός της κύησης του ανώμαλου εμβρύου και
 3. συνέχιση της κύησης. Συνήθως όμως, η διαδικασία του επιλεκτικού τερματισμού πραγματοποιείται μόνον όταν η ανωμαλία είναι σοβαρή ή όταν ο εκτιμώμενος κίνδυνος από τη συνέχιση της κύησης υπερβαίνει εκείνον της διαδικασίας αυτής καθεαυτής.

Τεχνική

Η μείωση του κάθε επιλεγμένου εμβρύου, επιτυγχάνεται με παρακέντηση της καρδιάς διακοιλιακά ή διακολπικά, κάτω από συνεχή υπερηχογραφική παρακολούθηση, με έγχυση 5-10 ml χλωριούχου καλίου, προσέχοντας ώστε η βελόνα να μην εισέλθει ή διαπεράσει τους σάκους των άλλων εμβρύων. Κατά την διάρκεια 3 έως 4 μηνών μετά τη μείωση υπάρχει βαθμιαία απορρόφηση των νεκρών εμβρύων και των πλακούντων τους, ώστε να μην απεικονίζονται στο υπερηχογράφημα.

Κίνδυνοι από την επέμβαση

Θεωρητικά υπάρχουν κίνδυνοι που συσχετίζονται με τις διαδικασίες της μείωσης του/των εμβρύου/(-ων) μιας πολύδυμης κύησης. Οι συχνότεροι από αυτούς είναι:

 1. έκτρωση των παραμενόντων εμβρύων
 2. έκτρωση του/των φυσιολογικού(-ών) εμβρύου(-ων)
 3. κατακράτηση των χρωμοσωμικά ή ανατομικά παθολογικών εμβρύων μετά την μείωση του/των αριθμού των εμβρύων.
 4. βλάβη χωρίς θανάτωση κάποιου εμβρύου
 5. πρόωρος τοκετός
 6. έμβρυα λιποβαρή ή με υπολειπόμενη ανάπτυξη
 7. λοίμωξη, αιμορραγία ή πιθανή διάχυτη ενδαγγειακή πήξη της μητέρας λόγω κατακράτησης προϊόντων της σύλληψης.

Μηχανισμοί με τους οποίους γίνονται επιπλοκές

Ο άμεσα συσχετιζόμενος κίνδυνος της επέμβαση είναι αυτός της πρώιμης αμνιοπαρακέντησης (2-3%) και συμβαίνει τις πρώτες δύο εβδομάδες από την εμβρυϊκή μείωση. Οι περισσότερες εμβρυϊκές απώλειες συμβαίνουν συνήθως αρκετές εβδομάδες μετά την επέμβαση της μείωσης, οι οποίες μαζί με το αυξημένο ποσοστό πρόωρου τοκετού είναι η συνέπεια των συσπάσεων του απορροφούμενου νεκρού εμβρυοπλακουντιακού ιστού. Σε πολύδυμες εγκυμοσύνες μετά από την μείωση παρατηρείται αύξηση στην συγκέντρωση της α-εμβρυϊκής σφαιρίνης στον ορό της μητέρας η οποία είναι ανάλογη με την ποσότητα του νεκρωμένου εμβρυοπλακουντιακού ιστού. Η αύξηση αυτή επιμένει για αρκετούς μήνες μετά την επέμβαση.

Ένας άλλος μηχανικός πρόκλησης σοβαρού πρόωρου τοκετού είναι η πτώση της ορμονικής υποστήριξης της κύησης η οποία παρατηρείται μετά την εμβρυϊκή μείωση στα επιζώντα δίδυμα που έχουν μικρότερους πλακούντες, και γι αυτό το λόγο μειονεκτούν σε σχέση με τα δίδυμα που προκύπτουν αυτόματα. Η μείωση μιας πολύδυμης κύησης σε δίδυμα, συσχετίζεται με μία σχετική ελάττωση στην συγκέντρωση στον ορό της μητέρας των πλακουντιακών ορμονών όπως της προγεστερόνης και της οιστριόλης οι οποίες παρατηρούνται 2 εβδομάδες μετά την μείωση και παραμένουν για τουλάχιστον 3 μήνες.

Στην βιβλιογραφία υπάρχει μία αναφορά ινωδογονοπενίας μετά από θεραπευτικό επιλεκτικό τερματισμό μιας δίδυμης μονοχοριακής διαμνιακής κύησης, λόγω συνδρόμου μετάγγισης από δίδυμο σε δίδυμο έμβρυο. Μετά την μείωση του ενός διδύμου, στις 20 εβδομάδες της κύησης, το ινωδογόνο της εγκύου μειώθηκε και ανέπτυξε διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη με παθολογική αιμορραγία κατά τη διάρκεια της καισαρικής τομής. Οι διαταραχές της πήξης επιλύθηκαν μετά τον τοκετό. 1

 1. Hackney DN, Williams M, Landon MB, et al. Disseminated Intravascular Coagulation Following Selective Termination in a Twin Pregnancy. A Case Report. Fetal Diagn Ther. 2006; 21 (2: 228-31. PMID: 16491008
Διαβάστηκε 3258 φορές Τελ. αλλαγή: Σάββατο, 28 Μαρτίου 2020 15:22

Share it

Ποιοι είμαστε

Η ιστοσελίδα emvriomitriki.gr σχεδιάστηκε αρχικά για να καλύψει τις απορίες και τις ανάγκες των εγκύων γυναικών. Όμως, λόγω του υψηλού επιστημονικού υλικού που περιέχει (άρθρα, βίντεο, φωτογραφίες, βιβλιογραφία) καθίσταται χρήσιμο επαγγελματικό εργαλείο σε φοιτητές, μαιευτήρες και άλλους επαγγελματίες υγείας που επιθυμούν να ανανεώσουν τις γνώσεις τους. Το έργο επιμελήθηκε ο ιατρός Αναστάσιος Κοκοβίδης.

Στοιχεία επικοινωνίας

Διαδρομή

Λεωφόρος Κηφισίας 26
Αθήνα, 115 26


info@emvriomitriki.gr
210 7771300


Κλείστε το ραντεβού σας Online!