• Slider4
  • Slider5
  • Slider 9

Προγεννητική συμβουλευτική

Είναι η πληροφόρηση από εξειδικευμένο γιατρό προς τον ή την εξεταζόμενη και την οικογένειά της, να κατανοήσουν την πιθανότητα να έχουν μια συγγενή ανωμαλία ή να είναι φορείς κάποιας νόσου. Η ενημέρωση αυτή αφορά την διάγνωση, την πρόγνωση και την αντιμετώπιση της νόσου, τον τρόπου που μεταβιβάζεται, την πιθανότητα να εμφανιστεί ξανά, εναλλακτικές επιλογές για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων. Μέσα από αυτή την επικοινωνία – η οποία πολλές φορές πρέπει να επαναλαμβάνεται κατά διαστήματα – υποστηρίζονται ψυχολογικά οι γονείς και διευκολύνονται στην επιλογή της οποιαδήποτε απόφασης για την καλύτερη δυνατή λύση.

Η Γενετική Συμβουλευτική είναι χρήσιμη σε κάθε ζευγάρι μελλοντικών γονέων, ιδιαίτερα όμως στις περιπτώσεις όπου στην διάρκεια της κύησης αναφέρεται Ιστορικό κληρονομικής νόσου, νοητικής υστέρησης, συγγένεια ανάμεσα στους γονείς. Είναι επίσης αναγκαία όταν υπάρχει έκθεση σε τερατογόνους παράγοντες όπως φάρμακα, ακτινοβολία, λοιμώξεις, επαναλαμβανόμενες αποβολές ή το επιβάλλουν οι εξετάσεις του Προγεννητικού ελέγχου (αυξημένη αυχενική διαφάνεια, ευρήματα στον υπέρηχο β επιπέδου). Αν κάποιος γεννηθεί με κάποια συγγενή ανατομική ανωμαλία, μεταβολικό νόσημα, νευρομυϊκή πάθηση, καρκίνο, καρδιοπάθεια, θα πρέπει επίσης να συμβουλευτή κλινικό γενετιστή.

Τα περισσότερα κύτταρα έχουν πυρήνα στον οποίο είναι αποθηκευμένες όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για την ανάπτυξη και την σωστή λειτουργία του οργανισμού. Τα στοιχεία πληροφοριών είναι «γραμμένα» σε μια βιολογική δομή που ονομάζεται DNA (δεσοξυριβονουκλεικό οξύ). Μια γενετική εξέταση αναλύει μέρος του DNA και μπορεί να βοηθήσει ώστε να προσδιοριστεί αν υπάρχει κάποια αλλαγή σε ένα συγκεκριμένο γονίδιο ή χρωμόσωμα. Αυτή η αλλαγή, που συχνά αναφέρεται ως μετάλλαξη, μπορεί να επηρεάσει τα κύτταρα του οργανισμού και μπορεί να μεταβιβαστεί σε μελλοντικές γενιές. Η Γενετική Συμβουλευτική αναπτύχθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια επειδή αφενός υπήρξε πρόοδος στην Πληροφορική (υπολογιστές), την Γενετική και την Μοριακή Βιολογία με την επινόηση νέων διαγνωστικών γενετικών εξετάσεων, αλλά αφετέρου και από της εξέλιξη στον Ιατρικό Απεικονιστικό Εξοπλισμό (αξονικός, μαγνητικός, υπερηχοτομογράφος, μαστογράφος, κ.λ.π).

Τα τελευταία χρόνια, το ερευνητικό ενδιαφέρον στρέφεται στη μελέτη του μοριακού υποστρώματος των πολυπαραγοντικών ασθενειών όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, ο καρκίνος, η υπέρταση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα κ.λ.π. Στις περιπτώσεις των νοσημάτων αυτών γίνεται προσπάθεια να εντοπισθούν τα άτομα εκείνα του γενικού πληθυσμού που εμφανίζουν προδιάθεση για την ανάπτυξη των νοσημάτων αυτών.

Διαβάστηκε 13419 φορές Τελ. αλλαγή: Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019 12:02

Share it

Ποιοι είμαστε

Η ιστοσελίδα emvriomitriki.gr σχεδιάστηκε αρχικά για να καλύψει τις απορίες και τις ανάγκες των εγκύων γυναικών. Όμως, λόγω του υψηλού επιστημονικού υλικού που περιέχει (άρθρα, βίντεο, φωτογραφίες, βιβλιογραφία) καθίσταται χρήσιμο επαγγελματικό εργαλείο σε φοιτητές, μαιευτήρες και άλλους επαγγελματίες υγείας που επιθυμούν να ανανεώσουν τις γνώσεις τους. Το έργο επιμελήθηκε ο ιατρός Αναστάσιος Κοκοβίδης.

Στοιχεία επικοινωνίας

Διαδρομή

Λεωφόρος Κηφισίας 32
Αθήνα, 115 26


info@emvriomitriki.gr
210 7771300










Κλείστε το ραντεβού σας Online!