• Slider4
  • Slider5
  • Slider 9

Ενδοαμνιακή αιμορραγία

Αίτια και κλινικά χαρακτηριστικά

Η παρουσία αίματος στο αμνιακό υγρό μπορεί να προκύψει αυτόματα είτε σε συνδυασμό με υποχοριονικό αιμάτωμα, ρήξη ή αποκόλληση πλακούντα/εμβρυικών υμένων, χοριοαμνιακό διαχωρισμό, ρήξη μήτρας κυρίως σε ασθενείς με ιστορικό προηγούμενης χειρουργικής επέμβασης στη μήτρα. Αυτή η παθολογική κατάσταση μπορεί να συμβεί σε όλη την διάρκεια της κύησης, καθώς αίμα διαφεύγει από τους εμβρυϊκούς υμένες ή τον πλακούντα και βρίσκει διέξοδο στο αμνιακό υγρό ενώ σπάνια συμβαίνει το αντίστροφο. Η αιμορραγία στην αμνιακή κοιλότητα μπορεί είναι ασυμπτωματική και να αποτελεί τυχαίο εύρημα στο υπερηχογράφημα ρουτίνας. Κάποιες φορές πόνοι στην μέση ή την κοιλιά, σταγονοειδής κολπική αιμόρροια που αυξάνει με την δραστηριότητα οδηγούν την έγκυο σε υπερηχογραφική εξέταση για την αναζήτηση της αιτίας και τότε ανιχνεύεται η παρουσία αίματος. Ιατρογενή αίτια που οδηγούν σε ενδοαμνιακή αιμορραγία είναι η αμνιοπαρακέντηση ιδίως αν η βελόνα διαπεράσει τον πλακούντα, η ομφαλιδοπαρακέντηση, η εκλεκτική μείωση εμβρύου, οι ενδομήτριες θεραπευτικές επεμβάσεις προπάντων σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή. Με την πάροδο του χρόνου, στις περισσότερες περιπτώσεις το αίμα απορροφάται χωρίς να υπάρχουν κλινικά επακόλουθα.

Υπερηχογραφική διάγνωση

Όταν υπάρχει πρόσφατη αιμορραγία το αμνιακό υγρό εμφανίζεται ηχογενές (έντονα γκριζόλευκο αρχικά και απαλό γκρίζο αργότερα) καθιστώντας τα αγγεία του ομφάλιου λώρου πιο ανάγλυφα από ότι συνήθως. Ιατρογενώς, την στιγμή που αφαιρείται βελόνα η οποία έχει διαπεράσει πλακούντα ή ομφάλιο λώρο, άμεσα αναγνωρίζεται ροή αίματος με την μορφή πίδακα καθώς οι σταγόνες χύνονται στην αμνιακή κοιλότητα. Η αιμορραγία είναι μικρή και σταματά στα επόμενα 5 λεπτά. Άλλες φορές μέσα στο αμνιακό υγρό διακρίνονται στροβιλίζοντα ή αιωρούντα ηχογενή σωματίδια (Parulekar S: Ultrasonographic demonstration of floating particles in amniotic fluid. J Ultrasound Med 2: 107, 1983), καθώς το έμβρυο με τις σωματικές κινήσεις μετακινεί το ίζημα διαλυμένων θρόμβων, σαν αποτέλεσμα παλαιότερης αιμορραγίας ή συναθροίσεις αποφολιδωμένων σωματικών κυττάρων του εμβρύου.

Το ενδοαμνιακό αιμάτωμα μπορεί να μιμηθεί την εικόνα μιας ενδοαμνιακής μάζας εάν είναι ηχογενές και οφείλεται δευτεροπαθώς σε ανεπάρκεια τραχήλου. Αυτή η υπερηχογραφική απεικόνιση θα μπορούσε ενδεχομένως να αποδοθεί λαθεμένα σε ένα ινομύωμα, ένα παραπλακούντα, ένα χοριοαγγείωμα, ή μια άλλη πλακούντια μάζα. Ωστόσο έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά αφού το αιμάτωμα είναι μαλακό, ζελατινούχο, και αφήνει εντύπωμα όταν λακτίζεται από το έμβρυο. Το ενδοαμνιακό αιμάτωμα εντοπίζεται σχεδόν πάντα εντός του εξαλειμμένου ενδοτραχήλου και δεν εμφανίζει ροή αίματος στο έγχρωμο Doppler υπερηχογράφημα.

Στρατηγική διαχείρισης

Η διερεύνηση της ενδοαμνιακής αιμορραγίας πρωταρχικό στόχο έχει στην αποκάλυψη προέλευσης της αιμορραγίας, ενώ η διαχείριση της πληροφορίας αυτής εξαρτάται από την ηλικία κύησης. Παρουσία αίματος στην εξωεμβρυϊκή κοιλότητα νωρίς στην εγκυμοσύνη συνιστά συντηρητική αντιμετώπιση και έλεγχο θρομβοφιλίας, ενώ επαναλαμβανόμενα υπερηχογραφήματα μας καθορίζουν την έκβαση της κύησης. Ενδοαμνιακό αιμάτωμα που αποδίδεται σε ανεπάρκεια τραχήλου κατά το 2ο τρίμηνο συνιστά την άμεση εισαγωγή σε νοσοκομειακό κέντρο για αντιμετώπιση και διαχείριση της κατάστασης αυτής. Η παρουσία ηχογενούς αμνιακού υγρού στο 3ο τρίμηνο συνιστά τον έλεγχο του εμβρύου για σημεία δυσφορίας με καρδιοτοκογράφημα ή υπερηχογράφημα doppler ή συνδυασμό τους.

Το υποχοριονικό αιμάτωμα μπορεί να μιμηθεί μια ενδομήτρια μάζα εάν είναι ηχογενής και διογκώνει την αμνιακή κοιλότητα. Αυτή η υπερηχογραφική αποτύπωση θα μπορούσε ενδεχομένως να μπερδευτεί με μια συστολή της μήτρας, ένα ινομύωμα, ένα παραπλακούντα, ένα χοριοαγγείωμα, ή άλλη πλακούντια μάζα. Αυτές οι διαγνώσεις μελετούνται σε ασθενή που δίνει την εντύπωση κλινικής αποκόλλησης του πλακούντα, η ανταγωνιστική διάγνωση του υποχοριονικού αιματώματος που μοιάζει με ενδομήτρια μάζα πρέπει επίσης να εξεταστεί. Χαρακτηριστικά, ένα υποχοριονικό αιμάτωμα είναι μαλακό, ζελατινούχο, και αφήνει εντύπωμα όταν κλοτσιέται από το έμβρυο. Όταν η διάγνωση δεν έχει τεθεί, τακτικά υπερηχογραφήματα μπορεί να είναι χρήσιμα, δεδομένου ότι μπορεί να καταδείξουν το μοντέλο ανάπτυξη του αιματώματος. Με το χρόνο, το αιμάτωμα πρέπει να γίνει προοδευτικά λιγότερο ηχογενές στην εμφάνιση. Το έγχρωμο Doppler ή/και η απεικόνιση του δυναμικού Doppler μπορούν επίσης και αποδεικνύονται χρήσιμα στην παραγωγή αυτής της διάκρισης, αλλά περαιτέρω έρευνα απαιτείται για να επιβεβαιώσουν την αξία του Doppler σε αυτήν το περιβάλλον.

Επειδή ένα υποχοριονικό αιμάτωμα δημιουργείται κοντά στην άκρη του πλακούντα, το αιμάτωμα μπορεί να μην είναι ευδιάκριτο σε σύγκριση με τον πλακούντα όταν ανιχνεύεται σε στάδιο κατά το οποίο η συνολική ηχογένεια του είναι παρόμοια με αυτή του πλακούντα. Το ηχογραφικό γενικό μοντέλο μπορεί να μιμηθεί το υπόδειγμα ενός επιμηκυμένου πλακούντα.

Διαβάστηκε 3596 φορές Τελ. αλλαγή: Πέμπτη, 25 Απριλίου 2019 11:00

Share it

Ποιοι είμαστε

Η ιστοσελίδα emvriomitriki.gr σχεδιάστηκε αρχικά για να καλύψει τις απορίες και τις ανάγκες των εγκύων γυναικών. Όμως, λόγω του υψηλού επιστημονικού υλικού που περιέχει (άρθρα, βίντεο, φωτογραφίες, βιβλιογραφία) καθίσταται χρήσιμο επαγγελματικό εργαλείο σε φοιτητές, μαιευτήρες και άλλους επαγγελματίες υγείας που επιθυμούν να ανανεώσουν τις γνώσεις τους. Το έργο επιμελήθηκε ο ιατρός Αναστάσιος Κοκοβίδης.

Στοιχεία επικοινωνίας

Διαδρομή

Λεωφόρος Κηφισίας 26
Αθήνα, 115 26


info@emvriomitriki.gr
210 7771300


Κλείστε το ραντεβού σας Online!