• Slider4
  • Slider5
  • Slider 9

Ινομυώματα και εγκυμοσύνη

Περιγραφή και ορισμός

Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις μάζες του τοιχώματος της μήτρας, δηλαδή του μυομητρίου, εσωτερικά αποτελούνται από λείες μυϊκές ίνες ενώ εξωτερικά η περιφέρειά τους φέρει ψευδοκάψα (συνδετικό ιστό). Εντοπίζονται στην εγκυμοσύνη σε ποσοστό πάνω από 5%, συχνά δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα και μπορεί να συνυπάρχουν χωρίς να δημιουργούν προβλήματα.

Επίδραση της εγκυμοσύνης στο ινομύωμα

Επίδραση της εγκυμοσύνης στο ινομύωμα: τα ινομυώματα κάτω από την επίδραση των ορμονών συνήθως στο 2ο ή 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μεγαλώνουν σε μέγεθος και μπορεί να υποστούν μείωση στην αιμάτωση τους με επακόλουθες εκφυλιστικές αλλοιώσεις (ερυθρά ή κυστική εκφύλιση). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι συχνά προκαλούν πόνο και ευαισθησία τοπικά αλλά μπορεί να είναι και το έναυσμα για πρόωρο τοκετό ή και ελλιπή αιμάτωση του εμβρύου. Σε σπάνιες περιπτώσεις τα ινομυώματα προκαλούν αιμορραγίες μέσα στον αμνιακό σάκο ή το κύτος της κοιλιάς. Μετά τον τοκετό συνήθως επανέρχονται στο αρχικό τους μέγεθος αν προϋπήρχαν ή και εξαφανίζονται αυτά που έχουν μικρό μέγεθος.

Άλλη επίδραση της εγκυμοσύνης στο ινομύωμα

Επίδραση του ινομυώματος στην εγκυμοσύνη: τα ινομυώματα συχνά εμποδίζουν την εγκατάσταση του γονιμοποιημένου ωαρίου μέσα στην κοιλότητα της μήτρας με αποτέλεσμα αυτό καμιά φορά να εμφυτεύεται έξω από το περιβάλλον της, "εξωμήτριος εγκυμοσύνη" και ο πλακούντας να εμφυτεύεται χαμηλά σε σχέση με τον τράχηλο με αποτέλεσμα να υπάρχουν αιμορραγίες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης με ή χωρίς πόνο. Στην διάρκεια της εγκυμοσύνης τα ινομυώματα μπορεί να προκαλέσουν αυτόματη έκτρωση, πρώιμο ή πρόωρο τοκετό. Συνήθως όσο προχωρά η εγκυμοσύνη τα ινομυώματα προβάλλουν προς τα έξω (πύελο) με αποτέλεσμα να είναι εφικτός ο Κολπικός τοκετός. Όταν όμως ένα μεγάλο ινομύωμα βρίσκεται χαμηλά στον ισθμό του τραχήλου μπορεί να είναι αμετακίνητο και να δημιουργεί απόφραξη του κατώτερου τμήματος της μήτρας με αποτέλεσμα η Καισαρική τομή να είναι αναπόφευκτη.

Άλλη επίδραση του ινομυώματος στον τοκετό

Επίδραση του ινομυώματος στον τοκετό: τα ινομυώματα που βρίσκονται προς το σώμα της μήτρας μπορεί να μειώσουν την συσταλτικότητα του μυομητρίου με αποτέλεσμα να παρατείνεται η διάρκεια του τοκετού (δυστοκία), ενώ αν αυτά βρίσκονται χαμηλά προς τον τράχηλο να προκαλέσουν αυξημένη αιμορραγία κατά την υστεροτοκία και την λοχία ή και κατακράτηση τμήματος πλακούντα με συνοδευτικούς έντονους πόνους.

Στρατηγική διαχείρισης

Η χειρουργική αντιμετώπιση των ινομυωμάτων της μήτρας πρέπει να αποφεύγεται κατά την κύηση, εκτός και κάποιο μισχωτό ινομύωμα έχει συστραφεί και πρέπει να αφαιρεθεί. Παρόμοια την ώρα της Καισαρικής η αφαίρεση του ινομυώματος πρέπει να αποφεύγεται επειδή υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ανεξέλεγκτης αιμορραγίας εκτός εάν πρόκειται να διευκολύνει την ασφαλή έξοδο του εμβρύου. Έγκυες που προηγούμενα είχαν υποβληθεί σε αφαίρεση ινομυωμάτων διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο για ρήξη της μήτρας εάν ο τοκετός γίνει με Καισαρική τομή και πριν αυτός ξεκινήσει αυτόματα και γεννήσουν με Φυσιολογικό τοκετό.

Μετρητής

Διαβάστηκε:
12387 φορές

Ιστορικό δημοσίευσης

Ημ/νία δημιουργίας άρθρου:
Κυριακή, 29 Μαρτίου 2015 00:47

Ημ/νία τελευταίας τροποποίησης:
Τρίτη, 06 Οκτωβρίου 2020 16:43

Συντάκτης άρθρου:
Δρ Αναστάσιος Κοκοβίδης

Βιβλιογραφία

παραπομπές

Λεπτομέρειες

Copyright © 2015 - 2020, Δρ Αναστάσιος Κοκοβίδης

Share it

Ποιοι είμαστε

Η ιστοσελίδα emvriomitriki.gr σχεδιάστηκε αρχικά για να καλύψει τις απορίες και τις ανάγκες των εγκύων γυναικών. Όμως, λόγω του υψηλού επιστημονικού υλικού που περιέχει (άρθρα, βίντεο, φωτογραφίες, βιβλιογραφία) καθίσταται χρήσιμο επαγγελματικό εργαλείο σε φοιτητές, μαιευτήρες και άλλους επαγγελματίες υγείας που επιθυμούν να ανανεώσουν τις γνώσεις τους. Το έργο επιμελήθηκε ο ιατρός Αναστάσιος Κοκοβίδης.

Στοιχεία επικοινωνίας

Διαδρομή

Λεωφόρος Κηφισίας 26
Αθήνα, 115 26


info@emvriomitriki.gr
210 7771300


Κλείστε το ραντεβού σας Online!