• Slider4
 • Slider5
 • Slider 9

Χρονολόγιο εξετάσεων στην κύηση

Αν και η εγκυμοσύνη αποτελεί μια φυσιολογική κατάσταση δεν παύει να είναι μια δυναμικά εξελισσόμενη περίοδος στη ζωή της γυναίκας, η οποία μπορεί να επιπλακεί από διάφορες μαιευτικές ή παθολογικές καταστάσεις. Για αυτούς τους λόγους, αλλά και επειδή κανένας σε ολόκληρο τον κόσμο δεν μπορεί να εγγυηθεί σε ένα ζευγάρι, ότι θα γεννήσει ένα εντελώς υγιές παιδί, μια και η ενδομήτρια ζωή ενός παιδιού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με απρόβλεπτους κινδύνους, καθίσταται αναγκαία η παρακολούθηση της κύησης με εξετάσεις.

Σήμερα η μοντέρνα Μαιευτική, εξασφαλίζει επαρκώς με μια σειρά εξετάσεων ένα ζευγάρι, για αρρώστιες ή επιπλοκές που δυνητικά μπορεί να απειλήσουν την υγεία του εμβρύου ή της μητέρας.

Φυσιολογικά η εγκυμοσύνη διαρκεί 9 μήνες ή 266 ημέρες από τη στιγμή της σύλληψης όπως υπολογίζουν οι περισσότερες γυναίκες και 40 εβδομάδες ή 280 ημέρες από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου της γυναίκας, όπως υπολογίζει ο ιατρικός κόσμος. Για πολλές γυναίκες το πρώτο σημάδι της εγκυμοσύνης είναι η καθυστερημένη περίοδος.

Ο μήνας της προσδοκίας (ελπίδας)

images/xronologio/1os-minas.jpg
Κάθε μήνα σε μία από τις δύο ωοθήκες μεγαλώνουν ωοθυλάκια που περιέχουν ωάρια. Προς το τέλος της 2ης εβδομάδας περί την 14η ημέρα ενός κύκλου 28 ημερών πραγματοποιείται ωορρηξία στο κυρίαρχο ωοθυλάκιο και ελευθερώνεται ένα ωάριο σε μία από τις δύο σάλπιγγες. Μετά από 12 έως 24 ώρες ένα από τα εκατομμύρια σπερματοζωάρια θα γονιμοποιήσει το ωάριο μέσα στην σάλπιγγα και τις επόμενες 10 έως 30 ώρες, ο πυρήνας του σπερματοζωαρίου θα συγχωνευθεί με αυτόν του ωαρίου και θα ενώσουν το γενετικό υλικό τους. Τρεις - τέσσερις ημέρες αργότερα το γονιμοποιημένο ωάριο κατέρχεται από την σάλπιγγα στη μήτρα και μία ή δύο ημέρες μετά θα εμφυτευτεί στο φιλόξενο περιβάλλον της μήτρας περί την 21η ημέρα του κύκλου ή στο τέλος της 3ης εβδομάδας. Αν μετά από μια εβδομάδα δεν έρθει περίοδος, πιθανώς υπάρχει εγκυμοσύνη.
1ος μήνας
(3η - 6η εβδομάδα)

Ο μήνας των εξετάσεων

images/xronologio/2os-mhnas.jpg
1. Με τις εξετάσεις αίματος που γίνονται συνήθως σε μία αιμοληψία ελέγχονται:

 1. H ομάδα αίματος και αν το αίμα είναι Rhesus θετικό ή Rhesus-αρνητικό. Στην περίπτωση που η έγκυος είναι Rhesus-αρνητικό, ενώ ο σύζυγος είναι Rhesus-θετικό, θα γίνει και έλεγχος αντισωμάτων με την έμμεσο Coombs.
 2. H παρουσία ή μη αναιμίας στο αίμα της εγκύου. Θα μετρηθεί ο αιματοκρίτης και η αιμοσφαιρίνη που μεταφέρει στο έμβρυο το οξυγόνο, όπως και ο σίδηρος και η φερριτίνη που είναι οι αποθήκες σιδήρου και συνήθως η μέτρηση θα επαναλαμβάνεται κάθε δύο με τρεις μήνες.
 3. Το ύψος των τιμών του σακχάρου στο αίμα της εγκύου.
 4. Με το να μετρηθεί ουρία, η κρεατινίνη και το ουρικό οξύ ελέγχεται η λειτουργία των νεφρών.
 5. Εξετάζεται η πιθανή επαφή και μόλυνση της εγκύου από ηπατίτιδα Β ή C, τον ιό της ανοσοανεπάρκειας και από λιστέρια.
 6. Αν κατά την παρούσα κύηση ή στο παρελθόν η έγκυος έχει μολυνθεί από ερυθρά (Rubella), τοξόπλασμα (Toxoplasma), κυτταρομεγαλοϊό (CMV) και παρβοϊό Β19 (B19V). Αν υπάρχει μόλυνση από το παρελθόν ή έχει εμβολιαστεί τότε η έγκυος συνήθως δεν κινδυνεύει να νοσήσει στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο έλεγχος γίνεται με εξέταση αίματος όπου αναζητούνται ειδικά αντισώματα παρασίτων και ιών. Τα αντισώματα IgG σημαίνουν παλαιά μόλυνση, ενώ τα αντισώματα IgM σημαίνουν πρόσφατη. Έτσι αν στο αίμα βρεθούν αντισώματα IgG θετικά σημαίνει μόλυνση στο παρελθόν και άρα δεν υπάρχει κίνδυνος για νόσο, ενώ αν βρεθούν αντισώματα IgM θετικά σημαίνει πρόσφατη μόλυνση και άρα πιθανόν να κινδυνεύει η υγεία του εμβρύου. Ενίοτε, Τα ειδικά αντισώματα IgG avidity μπορούν να καθορίσουν την ένταση της αλληλεπίδρασης μεταξύ αντιγόνου - αντισώματος και κατ αυτόν τον τρόπο να χρησιμοποιηθούν στην ανίχνευση της οξείας ή της χρόνιας λοίμωξης της μητέρας.
 7. Ακόμη θα ελεγχθεί το ζευγάρι αν κάποιος είναι φορέας μεσογειακής και δρεπανοκυτταρικής αναιμίας ή φορέας κυστικής ίνωσης. Η μεσογειακή αναιμία είναι μία κληρονομική διαταραχή του αίματος συχνή στην Ελλάδα (περίπου το 10%-12% των Ελλήνων έχουν στίγμα, δηλαδή είναι φορείς μεσογειακής αναιμίας). Αν μόνο το ένα μέλος του ζευγαριού (δηλαδή η έγκυος ή ο σύζυγος) είναι φορέας, δεν υπάρχει πρόβλημα για το έμβρυο. Στην περίπτωση όμως, που και ο πατέρας και η μητέρα έχουν στίγμα, πρέπει να ελεγχθεί η υγεία του εμβρύου με ειδική προγεννητική εξέταση (ομφαλοκέντηση, αμνιοπαρακέντηση ή τροφοβλάστη) μια και 25% των νεογνών θα πάσχουν από μεσογειακή αναιμία, νόσος που είναι πρακτικά ασυμβίβαστη με τη ζωή.
 8. Θα ελεγχθεί η λειτουργία του θυρεοειδή αδένα (T3, FT4, TSH).
 9. Σπάνια απαιτούνται πιο ειδικές εξετάσεις (π.χ. έλεγχος θρομβοφιλίας).

2. Η εξέταση ούρων μας δίνει αξιόπιστες πληροφορίες για τη φυσιολογική λειτουργία των νεφρών της εγκύου. Στα ούρα αναζητείται η παρουσία:

 1. πρωτεΐνης (λευκώματος)
 2. αιμοσφαιρίνης
 3. κετονών
 4. σακχάρου
 5. οξόνης
 6. λευκοκυττάρων
 7. μικροβίων (π.χ., μύκητες)
 8. και μετράται το pH των ούρων

Σπάνια σε ενδείξεις για κάποια μόλυνση των νεφρών μπορεί να χρειαστεί και καλλιέργεια ούρων. Η εξέταση ούρων στην κύηση επαναλαμβάνεται συνήθως κάθε μήνα.

3. Συχνά απαιτείται να γίνει μικροβιολογικός έλεγχος κόλπου/ τραχήλου και να αναζητηθούν μικρόβια όπως:

 1. το μυκόπλασμα
 2. τα χλαμύδια
 3. ο στρεπτόκοκκος τύπου Β
 4. διάφοροι ιοί, όπως του έρπητα.

4. Και σπάνια κυτταρολογικός έλεγχος κολποτραχηλικού εκκρίματος (Παπ - τεστ).

5. Υπερηχογράφημα, για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση της εγκυμοσύνης και να διαπιστωθεί το μέγεθος και η θέση του σάκου ή του εμβρύου. Επίσης ξεκινούν οι πρώτες μετρήσεις του τραχήλου της μήτρας ώστε να γνωστό το αρχικό μήκος του. Η 8η εβδομάδα θεωρείται ως η πλέον αξιόπιστη για τον προσδιορισμό επακριβώς της ηλικίας κύησης.

2ος μήνας
(7η - 10η εβδομάδα)

Ο μήνας των αποφάσεων

images/xronologio/3os-mhnas.jpg

Οι εξετάσεις που γίνονται αυτόν το μήνα είναι:

 1. Ο μη επεμβατικός έλεγχος (cFDNA - test). Είναι μια απλή εξέταση που ανιχνεύει το ελεύθερο εμβρυϊκό DNA (cFDNA) στο αίμα της εγκύου και μπορεί να διαγνώσει ανώδυνα και ακίνδυνα αν το μωράκι πάσχει από σύνδρομο Down, Patau ή Edwards.
 2. Το υπερηχογράφημα των 11-14 εβδομάδων ή υπερηχογράφημα για την μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας, μαζί με τον βιοχημικό έλεγχο, δηλαδή την μέτρηση της PAPP-A και της free βhG από το αίμα της εγκύου, υπολογίζει στατιστικά τον κίνδυνο κυοφορίας εμβρύου με σύνδρομο Down.
 3. Ένα άλλο πιθανό σενάριο θα ήταν να αποκλείσει η έγκυος την πιθανότητα συνδρόμου Down με μη επεμβατικό έλεγχο και να επικεντρωθεί στο υπερηχογράφημα της αυχενικής διαφάνειας που θα δώσει πολλές πληροφορίες για την αρτιμέλεια και την υγεία του μωρού. Άλλωστε στην καλύτερη περίπτωση ο συνδυασμός υπερηχογραφήματος και βιοχημικού ελέγχου έχει προγνωστική αξία 95% και ψευδώς θετικό ποσοστό 2-3%. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα 5% να μείνει αδιάγνωστο ένα προσβεβλημένο μωρό με σύνδρομο Down και 2-3% ενώ είναι φυσιολογικό να εμφανίζεται στην εξέταση ότι μπορεί να πάσχει.
3ος μήνας
(11η - 14η εβδομάδα)

Ο μήνας του άγχους

images/xronologio/4os-mhnas.jpg
 1. Επαναλαμβάνονται κάποιες εξετάσεις αίματος και ούρων όπως η γενική αίματος, το σάκχαρο, αντί για γενική ούρων ζητείται καλλιέργεια και έμμεσος Coombs.
 2. Το υπερηχογράφημα είναι προαιρετικό. Πραγματοποιείται συνήθως όταν υπάρχουν υπερηχογραφικά ευρήματα από τον προηγούμενο μήνα όπως αυξημένη αυχενική διαφάνεια, αποκολλήσεις, ινομυώματα, ουρολοίμωξη, κ.λ.π ή όταν είναι επιθυμία της εγκύου.
 3. Πρώιμο υπερηχογράφημα β' επιπέδου πραγματοποιείται στις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες υπάρχουν ευρήματα στο υπερηχογράφημα των 11-14 εβδομάδων για παράδειγμα αυξημένη αυχενική διαφάνεια, μικρή ανατομική ανωμαλία.
 4. Alpha test, είναι ένας συνδυασμός εξετάσεων υπερηχογράφημα και εξέταση αίματος (ορολογικός έλεγχος). Αφορά την μέτρηση στο αίμα της εγκύου τριών ορμονών (β' χοριακής γοναδοτροπίνης, οιστριόλης και α-εμβρυϊκής σφαιρίνης) που σε συνδυασμό με την ηλικία της μητέρας και την ηλικία της κύησης που προσδιορίζεται από το υπερηχογράφημα υπολογίζεται ο κίνδυνο τρισωμίας και ο κίνδυνος ανοιχτής βλάβης στην εμβρυϊκή σπονδυλική στήλη (δισχιδής ράχη). Το Alpha test είναι προαιρετικό και αφορά τις έγκυες γυναίκες που έχασαν και δεν έκαναν τον βιοχημικό έλεγχο-υπερηχογράφημα 11-14 εβδομάδων ή τον μη επεμβατικό έλεγχο cFDNA-test.
 5. Αμνιοπαρακέντηση είναι μία επεμβατική εξέταση, σχετικά ακίνδυνη για το έμβρυο, με την οποία μπορεί να διερευνηθεί το εμβρυϊκό DNA στο αίμα ή το αμνιακό υγρό για την ύπαρξη χρωμοσωμικών ανωμαλιών, γενετικών συνδρόμων, μικροελλειπτικών συνδρόμων, συγγενών μολύνσεων από λοιμώδη νοσήματα της μητέρας, αναιμίας, μονογονιδιακών νοσημάτων, γονιδιακών μεταλλάξεων κ.λ.π. Η εξέταση αφορά συγκεκριμένη κατηγορία εγκύων στις οποίες πρέπει να ελεγχθεί κάτι από τα ανωτέρω.
4ος μήνας
(15η - 18η εβδομάδα)

Ο μήνας της αγωνίας

images/xronologio/5os-mhnas.jpg
 1. Αυτόν τον μήνα δεν υπάρχουν νέες εξετάσεις. Επαναλαμβάνονται κάποιες εξετάσεις αίματος και ούρων όπως η γενική αίματος, το σάκχαρο, αντί για γενική ούρων ζητείται καλλιέργεια και έμμεσος Coombs στις γυναίκες που δεν έκαναν εξετάσεις τον προηγούμενο μήνα.
 2. Η βασική εξέταση αυτού του μήνα είναι το υπερηχογράφημα β΄ επιπέδου το οποίο πραγματοποιείται ήδη από την 20η εβδομάδα στις πιο αδύνατες έως την 24η στις υπόλοιπες έγκυες. Το υπερηχογράφημα β' επιπέδου ελέγχει την αρτιμέλεια του εμβρύου, δηλαδή εξετάζει την εμβρυϊκή ανατομία κατά συστήματα. Συνήθως οι περισσότερες έγκυες ανησυχούν αν όλα θα είναι καλά και είναι αγχωμένες κατά την διάρκεια της εξέτασης. Με σχολαστικότητα, δίδεται έμφαση σε όλα ανεξαιρέτως τα εμβρυϊκά όργανα μια και σε όλα θα μπορούσε να σημειωθεί κάποιου είδους παθολογία. Στο τέλος της εξέτασης μετριέται και πάλι ο τράχηλος μήπως εμφανίζει σημεία ανεπάρκειας.
5ος μήνας
(19η - 22η εβδομάδα)

Ο μήνας της ξεγνοιασιάς

images/xronologio/6os-mhnas.jpg
Το υπερηχογράφημα είναι προαιρετικό. Πραγματοποιείται συνήθως αν η κύηση είναι δίδυμος ή υπάρχουν υπερηχογραφικά ευρήματα όπως αποκολλήσεις, ινομυώματα, ενοχλήσεις χαμηλά στα γεννητικά όργανα.
6ος μήνας
(23η - 26η εβδομάδα)

Ο μήνας της καμπύλης σακχάρου

images/xronologio/7os-mhnas.jpg
 1. Οι αιματολογικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται συνήθως είναι: γενική αίματος, ουρικό οξύ, SGOT/SGPT, γGT, γλυκοζυλίωση αιμοσφαιρίνης, έμμεσος Coombs σε Rh-αρνητικές, anti Toxo IgG, anti CMV IgG, anti B19V IgM, γενική ούρων/καλλιέργεια ούρων.
 2. Για την μέτρηση του σακχάρου (26 - 28 εβδομάδες της κύησης) θα χρειαστεί ειδικός τρόπος μέτρησης ως εξής: α) σάκχαρο προ και μετά φαγητό β) ή σάκχαρο μετά φαγητό γ) πλήρης καμπύλη σακχάρου με λήψη γλυκόζης 50, 75 ή 100 γραμμάρια και αιμοληψία σε 0΄, 60', 120', 180΄ από την πόση του διαλύματος (ζαχαρόνερο). Σε πλήρη καμπύλη υποβάλλονται συνήθως οι γυναίκες που έχουν πάρει πολλά κιλά στην εγκυμοσύνη ή έχουν προδιάθεση για σακχαρώδη διαβήτη.
 3. Καλλιέργεια κολπικού υγρού και μικροβιακός έλεγχος από αερόβια και αναερόβια μόλυνση, ιδίως από τον β’ αιμολυτικό στρεπτόκοκκο.
 4. Επί υποψίας ενδομήτριας φλεγμονής (βράχυνση τραχήλου) μετράται η CRP, ΤΚΕ, λευκά αιμοσφαίρια στο αίμα της εγκύου και λαμβάνονται συμπληρωματικές καλλιέργειες τραχήλου (μυκόπλασμα - χλαμύδια) για τον έλεγχο της μόλυνσης του αμνιακού υγρού. Τέλος διενεργείται υπερηχογράφημα και αναζητούνται ειδικοί δείκτες φλεγμονής στο έμβρυο.
 5. Το υπερηχογράφημα δεν είναι απαραίτητο. Ωστόσο οι γυναίκες υψηλού κινδύνου (με υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, μεγάλα ινομυώματα, δίδυμη κύηση, προδρομικό πλακούντα, βράχυνση τραχήλου, περίδεση τραχήλου, υπερδραστηριότητα του εμβρύου, κ.λ.π.) πρέπει και επιβάλλεται να ελέγχονται.
7ος μήνας
(27η - 30η εβδομάδα)

Ο μήνας της προσμονής και της υπομονής

images/xronologio/8os-mhnas.jpg
 1. Αυτόν τον μήνα δεν υπάρχουν νέες εξετάσεις. Στις έγκυες με αναιμία, ουρολοίμωξη, σακχαρώδη διαβήτη επαναλαμβάνονται κάποιες εξετάσεις αίματος ή ούρων όπως: γενική αίματος, σάκχαρο, γενική ούρων.
 2. Doppler υπερηχογράφημα. Στις 31-32 εβδομάδες πραγματοποιείται το υπερηχογράφημα doppler με το οποίο ελέγχεται η κυκλοφορία του αίματος προς την μήτρα, το έμβρυο και το εμβρυϊκό. Η εξέταση αυτή θα αποκλειστεί την πιθανότητα εμβρυϊκής δυσφορίας (fetal stress) και της μέτριας ή βαριάς αναιμίας.
8ος μήνας
(31η - 34η εβδομάδα)

Ο μήνας της προετοιμασίας για το μαιευτήριο

images/xronologio/9os-mhnas.jpg
 1. Σε κάποιες γυναίκες θα χρειαστεί καλλιέργεια κολπικού υγρού και μικροβιακός έλεγχος για αερόβια και αναερόβια μόλυνση, ιδίως από β’ αιμολυτικό στρεπτόκοκκο.
 2. Υπερηχογράφημα δεν είναι απαραίτητο, ωστόσο οι γυναίκες υψηλού κινδύνου (με υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, μεγάλα ινομυώματα, δίδυμη κύηση, προδρομικό πλακούντα, βράχυνση τραχήλου, περίδεση τραχήλου, υπερδραστηριότητα του εμβρύου, κ.λ.π.) πρέπει και επιβάλλεται να ελέγχονται.
 3. Καρδιοτοκογράφημα ηρεμίας ή NST (Non Stress Test). Είναι μια ανώδυνη και αβλαβής μέθοδος παρακολούθησης της εμβρυϊκής καρδιακής λειτουργίας και των πρόωρων συσπάσεων της μήτρας. Παρέχει πληροφορίες σχετικά με την καλή κατάσταση της υγείας του εμβρύου και συνάμα ελέγχει την δραστηριότητα της μήτρας. Ο καρδιοτοκογραφικός έλεγχος μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την 28η εβδομάδα της κύησης μόνος του ή σε συνδυασμό με το Doppler υπερηχογράφημα ή με το Βιοφυσικό προφίλ.
 4. Το Βιοφυσικό προφίλ είναι ειδικό υπερηχογράφημα που αξιολογεί τους βιοφυσικούς παραμέτρους του εμβρύου, δηλαδή τις αναπνευστικές και σωματικές κινήσεις, τον μυϊκό τόνο, την ωριμότητα του πλακούντα και τον όγκο του αμνιακού υγρού και παρέχει πληροφορίες σχετικές με την καλή ή κακή κατάσταση του εμβρύου (fetal stress). Μπορεί να συνδυαστεί με το υπερηχογράφημα Doppler ή και με το καρδιοτοκογράφημα ηρεμίας (NST).
9ος μήνας
(35η - 38η εβδομάδα)

Ποιοι είμαστε

Η ιστοσελίδα emvriomitriki.gr σχεδιάστηκε αρχικά για να καλύψει τις απορίες και τις ανάγκες των εγκύων γυναικών. Όμως, λόγω του υψηλού επιστημονικού υλικού που περιέχει (άρθρα, βίντεο, φωτογραφίες, βιβλιογραφία) καθίσταται χρήσιμο επαγγελματικό εργαλείο σε φοιτητές, μαιευτήρες και άλλους επαγγελματίες υγείας που επιθυμούν να ανανεώσουν τις γνώσεις τους. Το έργο επιμελήθηκε ο ιατρός Αναστάσιος Κοκοβίδης.

Στοιχεία επικοινωνίας

Διαδρομή

Λεωφόρος Κηφισίας 32
Αθήνα, 115 26


info@emvriomitriki.gr
210 7771300


Κλείστε το ραντεβού σας Online!